Solskin og Sorten Muld

 

Musik: John Høybye
Tekst: Georg Metz

Solskin og Sorten Muld har Grundtvigs berømte digt "Hvad solskin er for det sorte muld" som inspiration og udgangspunkt.

Værket er bestilt af Grundtvigs Højskole, hvor også uropførelsen fandt sted 1. juli 2016. Det er skrevet for blandet kor, recitator og instrumentalensemble: fløjte, obo, sax, klaver og bas, men kan også opføres uden blæsere og bas, – altså med klaver som eneste akkompagnement.

Solskin og Sorten Muld handler om dét, der forener os måske mere end noget andet her til lands: fællessangen. Om sangen i højskolen, i kirken, til kor, til højtider, til fædrelandet, i alle årstider, i alvor og leg og – når lejlighed byder sig – lejlighedssange.

Værket henvender sig til almindelige danske kor. Instrumentalstemmerne kræver professionelle musikere (eller dygtige amatører).

For pianist, bassist og saxofonists vedkommende endvidere at de er i stand til både at spille nodebundet og ad lib (efter becifring) i den angivne stilart.

Ved en opførelse med "kun" klaver kan instrumentale forspil og diverse instrumental-soli udgå. Cue-notes i klaverstemmen skal kun spilles, hvis blæserne ikke er med. I de tilfælde spiller pianisten ad lib (efter becifringerne).

De 4 årstidssange nr. 4-7 er udgivet separat som en lille årstids-suite, Fire årstidssange fra "Solskin og Sorten Muld" (WH32973)

– Georg Metz og John Høybye

Solskin og Sorten Muld